HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Regionális zöld összefogás formálódik

2010.03.15. 13:12 szepujvilag

2010. március 13-án egész napos találkozót tartottak Szombathelyen az osztrák Zöldek és a magyar ökopárt, a Lehet Más a Politika (LMP) képviselői, mely során határoztak egy új típusú kelet-osztrák, nyugat-magyar zöld regionális összefogásról is

 

Kicsit több mint egy hónapja, február 4-én jelentette be az LMP és az osztrák Zöldek Szombathelyen, hogy osztrák–magyar zöld regionális együttműködést kezdeményeznek. Az együttműködés első komolyabb állomása volt a szombati találkozó.

A találkozón részt vett: Gerhard Jordan (Bécs XIII. kerületének zöld önkormányzati képviselője), Christiane Brunner (az osztrák Nemzetgyűlés tagja Észak-Ausztria Tartományban, környezetvédelmi szóvivő), Alois Lang (az osztrák Zöldek burgenlandi elöljárója, a Nationalpark Neusiedler See alkalmazottja) a Die Grüne részéről, valamint Gergácz Ildikó (az LMP Vas Megyei Szervezetének koordiunátora), Pinczés Bálint (az LMP FR koordinátora), és vendégként Soós Zoltán a szentgotthárdi PRONAS elnöke.

Az esemény első előadásaként Gerhard Jordan ismertette az Európai Zöld Párt Zöld New Deal programját. Az Európai Zöld Párt az 1980-as évektől kezdve tömöríti az európai nemzetek ökopártjait, melyhez olyan új kezdeményezések is csatlakoztak, mint a svéd Kalózpárt. A szervezetnek összesen 35 tagja van 31 országból. Ezen túl 8 megfigyelői státussal rendelkező zöld párt is részt vesz a munkájában, köztük a Lehet Más a Politika is. Az Európai Zöld Párt a legutóbbi EP választásokon 10%-ot ért el.

A nyugat-európai és a keleti zöld pártok más-más társadalmi közegből indultak, ám az együttműködés egyre erőteljesebb. Erre jó példa a Green Dew Deal is, mely egyszerre szól a zöld munkahelyek teremtéséről, az energiatakarékosság növekedéséről, a városi közösségi közlekedés megerősítéséről, valamint a globális szolidaritás és az egyenlő emberi jogok megteremtéséről.

            Alois Lang-nak az osztrák Fertő-tói Nemzeti Park munkatársaként személyes tapasztalata van arról, hogy az ökoturizmus tipikusan az a terület, ahol a természet megóvása és a munkahelyek teremtése együtt járhat.  A zöld szakember szerint minél több olyan ökotájra lenne szükség, ahol a helybéliek a helyi termékekkel és a helyi szolgáltatásokkal boldogulni tudnak úgy, hogy közben óvják környezetüket. A természeti tájak azonban nem az államhatárok szerint rendeződnek, így rendkívül fontos a határokon átnyúló zöld együttműködés.

                Christiane Brunner szerint Ausztria keleti része és Magyarország nyugati régiója között már kialakult a zöld együttműködés, a Szentgotthárd melletti Heiligenkreuz-hoz tervezett szemétégetőnek köszönhetően.

 A tervezett szemétégetőről először Ausztriában értesültek, és kezdtek el tiltakozni, ám később Magyarországon is erős civil mozgalom (PRONAS) szerveződött az égetőmű ellen.  Soós Zoltán beszámolt arról, hogy a szentgotthárdi PRONAS 4 éve működik. Elsősorban olyan, az osztrák oldalról érkező környezet szennyesések hívták életre, mint a Rába habzás, vagy a szemétégető. A folyó állapota mára már kezd helyreállni, ám egyre súlyosabb fenyegetést jelent a tervezett égető. Hamarosan nagyszabású tiltakozás várható, melyre várják az osztrák Zöldeket és a magyar LMP-t is. Jövő héten pedig a magyarországi osztrák nagykövet érkezik Szentgotthárdra, a PRONAS meghívására, hogy személyesen számoljanak be neki a helyiek tiltakozásáról.

                Az LMP nevében Pinczés Bálint tartott előadást a 2010-es magyar Országgyűlési Választásról, illetve az eddigi tapasztalatokról. Angol nyelvű beszámolón bemutatta az LMP eddigi tevékenységét és azokat a főbb célkitűzéseket, amelyeket a Lehet Más a Politika kíván elérni, így a fenntartható gazdaságot, igazságos társadalmat, és a szélsőségektől mentes politikai változást.

                A program keretében az osztrák tartományi és önkormányzati képviselők városnéző sétán is részt vettek, mely során megismerkedtek a 2000 éves város történetével, főbb nevezetességeivel.

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika szombathely zöldek lehet más a politika lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr211841085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása