HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Az Anyaföld nem eladó!

2013.04.22. 09:22 szepujvilag

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az április 22-én tartandó Föld napja kitűnő alkalom arra hogy felhívjuk a figyelmet termőföldnek a sorsára.

termofold.jpg

A termőföld évszázadokon keresztül a megélhetés fő forrása, a mezőgazdaság pedig a legtöbb embert foglalkoztató ágazat volt hazánkban. Az elmúlt évtizedekben a multinacionális áruházláncak az olcsó és gyenge minőségű külföldi dömpingáruk segítségével kiszorították a magyar termékek jelentős részét a piacról, és ezért sokan felhagytak a termeléssel. Az LMP Vas Megyei Szervezete szerint tarthatatlan állapot, hogy az Európa legjobb adottságú termőterületeivel rendelkező országa ne legyen önellátó élelmiszerből. Hazánk képes megtermelni a szükséges élelmiszert, és a feldolgozóipart feltámasztva külföldre is el tudja adni a felesleget jó áron. Ehelyett kitűnő adottságú földeken csak takarmányt termelnek, ami aztán olcsón külföldre kerülve hizlal állatokat, ott teremt munkahelyeket. Ha a termőföld külföldi kézbe kerül, ez a folyamat betetőzik, és akkor már csak zsellérek lehetünk saját hazánkban, olcsó munkaerőként szolgálva a nagytőkének.

Már csak egy év van vissza 2014-ig, amikor lejár a földmoratórium, és bárki szabadon vehet földet Vas megyében is. A termőföld ára töredéke a nyugat-európainak, minősége viszont jobb annál, így biztosak lehetünk benne hogy a földspekulánsok azonnal lecsapnak majd a magyar termőföldre, ami előbb-utóbb a nagytőke cégeihez kerül, az élelmiszerellátás helyett a profitot szolgálva. A rendszerváltás után gyárainkat elkótyavetyélték, aztán a közszolgáltatásokat külföldieknek játszották át, de a termőföld nem kerülhet erre a sorsra. Az LMP mindent elkövet annak érdekében hogy a jövőre lejáró földvásárlási moratóriumot meghosszabbítsuk, így továbbra is csak az vehessen földet aki itt él, a földből szeretne megélni, nem pedig csak a profitot akarja kiszedni belőle.

A helyi mezőgazdaságban az LMP által támogatott zöld út az lenne, ha minél több családot és minél több közösséget bevonva a fenntartható gazdálkodásba, fejlesztenénk a vidék népességmegtartó képességét. A közösségeket újra ki kell alakítani, mert abban a világban ahol minden eladó, ott felbomlanak a legelemibb emberi viszonyrendszerek.

Körmend, 2013. április 22.

Baracska Péter, az LMP Vas megyei elnöke

Szólj hozzá!

Címkék: föld föld napja vas megye termőföld baracska péter

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr405238674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása