HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Széll Kálmánra emlékezett az LMP Vas Megyei Szervezete

2012.08.16. 17:59 szepujvilag

A Lehet Más a Politika Vas Megyei Szervezete Széll Kálmán táplánszentkereszti sírjánál tartott megemlékezést, az egykori miniszterelnök halálának évfordulóján

P1170702.JPGSzéll Kálmán Magyarország miniszterelnöke a Vas megyei Gasztonyban született, 1915. augusztus 16-án a szintén Vas megyei Rátóton hunyt el.

Iskolásévei egy részét Szombathelyen töltötte, a pesti jogi karon jogi doktorátust szerzett. A pályáját szolgabíróként kezdő Széll 1867-ben, 25 éves korában a szentgotthárdi választókerület országgyűlési képviselője lett. 1875-ben pénzügyminiszterré, 1899-ben pedig miniszterelnökké választották.

Miniszterelnökként első lépése a parlamenti ellenzékkel való jó kapcsolat kialakítása volt. Kormányfői pályafutása elején stabilizálta az ország pénzügyi helyzetét, de fokozottan figyelt az agrárérdekek védelmére is.

1901-ben az ő irányítása alatt fogadta el a Parlament az összeférhetetlenségi törvényt, mely (főként kormánypárti visszaélések miatt) kizárta annak a lehetőségét, hogy az állammal kapcsolatban álló ipari és kereskedelmi vállalatok, valamint banki tisztségviselők országgyűlési képviselők legyenek. Széll Kálmán így az akkori kor oligarcháival számolt le.

A választási bíráskodásról szóló törvénnyel lehetővé tette, hogy a visszaélésekkel kapcsolatos panaszokat egy független bírói szerv, a Kúria vizsgálhassa meg.

A fenti lépéseknek köszönhetően demokratikusabb viszonyok valósultak meg Magyarországon, mint miniszterelnöksége előtt.

Miniszterelnöksége után, 1904-ben az ellenzék jogait csökkentő házszabály módosító javaslat elfogadása ellen tiltakozva lemondott mandátumáról és kilépett a kormánypártból. 

Széll Kálmán ma az egyik legtöbbet emlegetett, legtöbbször hivatkozott miniszterelnök hazánkban. Nevét azonban sajnálatos módon a megszorító csomagról ismerik, nem arról a tevékenységéről, mely a kor mutyijainak eltörése és a demokrácia kiszélesítése érdekében végzett. Hamvai a táplánszentkereszti temetőben nyugszanak. Nevét a jelenlegi kormánypártok politikai célokra felhasználják ugyan, de emlékezetét nem ápolják.

Az LMP Vas Megyei Szervezete halálának évfordulóján szervezett rövid megemlékezéssel a kompromisszum kész, a politikai visszaélésekkel leszámolni igyekvő, a természeti és mezőgazdasági értékek mellett elkötelezett államfőre emlékezett sírjánál.

Táplánszentkereszt, 2012. augusztus 17.

Szólj hozzá!

Címkék: megemlékezés vas megye lmp Széll Kálmán táplánszentkereszt

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr694716159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása