HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Élhetőbb Sárvár - Az LMP sárvári programja

2010.09.14. 16:17 szepujvilag

Lehet Más a Politika sárvári programja a 2010-es önkormányzati választásokra:

 
A döntés az Öné!
 
A megoldásokat csak közösen találhatjuk meg. Alapvető szemléletváltásra van szükség az önkormányzati politikában.
Új gondolatokra, politikai stílusra van szükség!
Ahhoz, hogy Sárvár ismét a saját polgáraié legyen, be kell vonni a lakosokat a város fejlesztésével, üzemeltetésével kapcsolatos döntésekbe. Ne lehessen a helyben élők akarata ellenére üzletközpontot építeni, zöldfelületet, sportpályát építési területté nyilvánítani, városrészeket elsorvasztani.
Városrészek, gazdasági rétegek érdekei nem kerekedhetnek az itt élő közösség érdekei fölé.
 
 
A társadalmi részvétel biztosítása és az önkormányzati működés átláthatóságának megvalósítása érdekében.
 
 
Városunk minden polgárának alapvető joga, hogy az őt érintő döntésekben közvetlenül vagy képviselői útján részt vegyen!
 
  • Kezdeményezzük a helyi szerveződések, kisközösségek, lakóközösségek bevonását a döntéshozatalba!
 
Minden polgár joga, hogy az őt érintő döntésekben közvetlenül vagy képviselői útján részt vegyen. A Lehet Más a Politika elkötelezett, hogy az érintettek számára a lehető legközvetlenebb beleszólást teremtse meg: minél szélesebb körű ugyanis a részvétel, annál nagyobb az önrendelkezés, annál átláthatóbbak a folyamatok, annál nagyobb az érdekegyeztetés lehetősége.
Ezek teremtik meg az igazságos társadalom alapjait.
Jelenleg átláthatatlan mechanizmusok alapján, az érintettek véleményének figyelmen kívül hagyásával születnek a meghatározó döntések és ez alól nem kivétel Sárvár sem.
A részvétel, az önrendelkezés, az érdekegyeztetés, az átláthatóság egymással összefüggenek, és jelentősen csökkentik a visszaélések lehetőségét.
 
Olyan várost szeretnénk teremteni, ahol:
  • a rendszeresen lebonyolított, érdemi és döntésképes helyi véleménynyilvánítások és a részvételi költségvetés intézményein keresztül a lakosság bevonásával születnek meg a fontosabb döntések, 
  • az átlátható gazdálkodás egyszerű, transzparens és könnyen betartható szabályok mentén hatékonyan folyik a civil képviselők folyamatos ellenőrzése mellett,
  • az önkormányzat az összes közérdekű információt időben, átláthatóan nyilvánosságra hozza, 
  • az önkormányzat gondoskodik a közművek jó minőségű, olcsó működtetéséről a fenntartható fejlődés szempontjainak maximális figyelembevétele mellett.
 
A jelenlegi gyakorlat szerint a polgárok politikai sorsuk alakulásáról négyévente nyilváníthatnak véleményt az országgyűlési és helyhatósági választások alkalmával és saját kezdeményezésükre csak nagy erőforrások mozgósításával nyilváníthatnak közvetlenül véleményt vagy dönthetnek népszavazáson. Többek között ezért is érzik úgy sokan, hogy biankó csekket állítanak ki képviselőknek, akik aztán döntenek mások feje fölött.
Célunk, hogy az érintettek számára a lehető legnagyobb hozzáférést engedjük a döntéshozatalhoz, mert úgy gondoljuk: a legjobb döntések a közös döntések.
 
CIVIL KONTROLL
A részvételi költségvetés a települési költségvetés összetételének, arányainak a meghatározása, és működésének ellenőrzése egy minden lakos számára nyitott és átlátható, évente ismétlődő vita- és tervezési folyamaton keresztül.
A költségvetési folyamat területi és tematikus szinten zajlik. A lakosok tematikus beszélgetéseket kezdenek egyes kiemelt témakörökben, mint a közlekedés, vagy az oktatás, megfogalmazzák a problémákat és a feladatokat. Ezután civil képviselőket választanak egy évre, akik folytatják a további párbeszédet az önkormányzat és a lakosság között, rendszeresen beszámoltatják az önkormányzati képviselőket az elvégzett munkáról, és javaslatokat tesznek a következő éves költségvetési tételekre. Ezek csak javaslatok, azaz a végső döntéseket továbbra is az önkormányzat hozza.
 
Közigazgatás, közrend, és helyi média
  • Javasoljuk a részvételi költségvetés bevezetését az önkormányzati költségvetés egészére.
 
Ez nyilván nem azt jelenti, hogy a civilek az apróbb részleteket határozzák meg. A főbb kiadások arányát azonban minősíthetik a „felügyelő képviselők”, illetve javasolhatják az arányok megváltoztatását. Például csökkentse az önkormányzat a működési költségeket 10%-kal, és az így megtakarított pénzzel növelje az oktatásra vagy kerékpárút-hálózatra elkülönített összeget.
Az általános arányok meghatározása mellett ki kell választani, hogy mely területre koncentráljon a részvételi költségvetés, itt a lakosok mindennapi életre gyakorolt befolyását, valamint a korrupció és a nem hatékony gazdálkodás elleni harcot kell szem előtt tartani.
Ennek megfelelően az önkormányzati beruházások és felújítások prioritásának meghatározásába vonható be a részvételi költségvetés. Ezen a területen viszonylag gyorsan szembetűnő eredményeket lehet elérni, mivel egy új játszótér, kerékpárút, uszoda, egy frissen parkosított terület vagy egy felújított önkormányzati épület mindenkinek feltűnik. Figyelembe véve, hogy az önkormányzat eladósodása a politikusokat gyakran csak a ciklusuk végéig érdekli, ezzel szemben a lakosokat akár generációkon keresztül, kötelezővé tennénk az önkormányzatok számára a jelentős hitelfelvételek lakossági véleményeztetését.
 
A korrupció veszélye elsősorban az önkormányzat tulajdonában lévő javak hasznosítása és értékesítése, valamint a beszerzések és beruházások területén jelentős. Ezért a részvételi költségvetés keretében a civilek megvizsgálják az önkormányzati vagyon hasznosításának hatékonyságát, javaslatot tesznek ennek javítására. A részvételi költségvetés véleményezné még a pályázatok kiírása előtt az önkormányzati vagyonelemek értékesítésének tervét, a még elfogadható minimális árat, és a pályázati kiírások főbb szempontjait. Emellett javaslatot tesz a bevételek hasznosítására. Ugyanígy véleményezi az önkormányzat beszerzéseinek és beruházásainak hatékonyságát, különös figyelemmel a beszállítók kiválasztásának mechanizmusát.
 
A részvételi költségvetés véleményezési joga tehát az alábbi területekre terjedhet ki:
  • főbb kiadások arányának véleményezése, javaslattétel az arányok megváltoztatására
  • az önkormányzati beruházások és felújítások prioritásának meghatározása
  • a jelentős hitelfelvételek véleményezése
  • az önkormányzati vagyonhasznosítás hatékonyságának vizsgálata, javaslattétel ennek javítására
  • a kiírás előtti pályázatok, az önkormányzati vagyonelemek értékesítési tervei, a még elfogadható minimális árak véleményezése/meghatározása, illetve javaslattétel az így beszedett pénzek hasznosítására
  • önkormányzat beszerzéseinek, és beruházásainak hatékonyság szempontjából történő értékelése, különös figyelemmel a beszállítók kiválasztásának gyakorlatára.
 
Tegyük mindenki számára egyszerűvé és elérhetővé a közszolgáltatást:
 
  • Legyen tényleges, aktív és személyes a kommunikáció akár elektronikus úton is a megválasztott tisztségviselők és az állampolgárok között.
  • A megválasztott képviselők tartsanak elektronikus fogadóórákat is azok számára, akik akadályoztatva vannak abban, hogy a hagyományos fogadóórákra eljárjanak!
 
Az érintettek véleményének figyelembe vételére ma is több eszközt biztosít a jogszabályi környezet: szervezhető fogadónap, közmeghallgatás, városkörzeti tanácskozás, népszavazás. Mivel a részvételi demokrácia esetében meghatározó szempont, hogy a kis közösségek érezzék, hogy ők is beleszólhatnak a politikai döntésekbe,
 
  • Javaslatunk, hogy a mai szabályozási környezetben is meglévő városkörzeti tanácskozás felhasználható legyen, alapjául szolgáljon a részvételi demokrácia bevezetésének.
A Lehet Más a Politika azért küzd, hogy a településeken törvény szerinti ritmusban, de akár állampolgári kezdeményezésre is, az érintettek köréhez igazodva, kötelező erejű döntést hozó fórumokon legyenek megvitathatók a közösségeink életét befolyásoló lényegi kérdések.
 
A korrupció visszaszorításának nincs csodaszere, de több olyan intézkedés lehetséges, amelyik alkalmas arra, hogy csökkentse a bekövetkezés valószínűségét. A szűk körben meghozott döntések, az ellenőrzések hiánya, felületessége és lehetetlensége olyan fekete dobozokat eredményeznek a közvagyon használatában, amelyek szükségszerűen eredményezik az egyéni érdekek érvényre jutását, a korrupció létrejöttét.
 
Az önkormányzat honlapján, viszonylag korrekten tájékoztatja a választókat tevékenységéről, mégis néha lényeges elemek kimaradnak az így közzétett információból.
 
Az átláthatóság szempontjából első lépés az információhoz való hozzáférés. Fontos kérdés a közzététel dátuma is, mert az érintettek részére megfelelő időt kell hagyni a tájékozódásra, felkészülésre. Már a döntések előkészítésének szakaszában fontos megosztani az információt a célokról, a rendelkezésre álló eszközökről, a megoldási lehetőségekről.
Egy önkormányzati beruházás minden jelentős fázisának nyomon követésére és ellenőrzésére lehetőséget kell adni, a lakosságot be kell vonni.
 
  • Csökkenteni kell a zárt ülések elrendelésének lehetőségeit, az elfogadott határozatokat a legrövidebb időn belül elérhetővé kell tenni és meg kell teremteni az ülések internetes közvetítésének lehetőségét.
A közzétett információk ne csak formálisan elégítsék ki az előírásokat, legyenek alkalmasak arra, hogy az érintettek megértsék, mi a tétje a kérdésnek, hogy összevethessék a lehetőségeket és maguk is észrevételeket tehessenek.
  • Üzleti titok címen semmiféle információt ne lehessen kivonni az önkormányzati közzétételi kötelezettségi kör alól.
  • Az állampolgárokkal való kommunikációt kiemelten segíti a város által működtetett médiumok (Televízió, Sárvári Híradó). A városi médiumok politikai függetlenségét azonban garantálni kell, ugyanakkor elvárjuk tőlük, hogy ne csak informáljanak, de kontrollt is gyakoroljanak a hatalmon lévők felett.
 
Civilek bevonása a döntések előkészítésébe!
 
Javasoljuk, hogy a döntéshozatalban minél több, független személy vegyen részt (már a véleménynyilvánító vagy megfigyelő szerep is kedvező hatással jár), ezért a civilek (kamarák, civil szervezetek, magánszemélyek) bevonását meg kell szervezni.
 
  • Az egyenlő versenyfeltételek megvalósítása érdekében szükséges a közbeszerzési törvény átláthatóbbá tétele, egyszerűsítése, mérlegelési jogkörök szűkítése, a szakmaiság előtérbe helyezése.
A hosszú távú szerződések kötelező felülvizsgálhatósága biztosíthatja a megváltozott körülményekhez való igazítását.
A kivitelezésre garanciát kell vállalnia a vállalkozónak, akár bankgarancia formájában is, amíg a társaságok megszűnése szinte természetes.
 
MEGÚJULÓ ÉLHETŐ VÁROS, FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉS
 
Ahhoz, hogy a városfejlesztés céljait – a közösségi érdekek mentén, egy élhetőbb város kialakításának szellemében – legitim módon újrafogalmazhassuk, fel kell ismernünk, hogy a bennünket körülvevő városi környezet közös alakításának, a ránk vonatkozó döntésekben való részvételnek a joga alapvető emberi jogunk.
Ahhoz, hogy ezt a jogot értékteremtő módon, az érintett közösségek valódi érdekeit szem előtt tartva és artikulálva gyakorolhassuk, a városfejlesztési stratégiák kialakításának és megvalósításának gyakorlati kérdéseiben is erősíteni kell az érdemi társadalmi kontroll intézményi formáit.
Milyen lépések szükségesek Sárvár fenntartható fejlődéséhez?
 
Meg kell szüntetni a környezetet terhelő problémákat, környezeti hatásokat (átmenő gépjárműforgalom, zajterhelés, illegális szemétlerakók)  
 
Létre kell hozni Sárvár klímastratégiáját!
 
Sárvár legyen “virágos város”ésne csak a városközpontban! Tiszta, rendezett zöldfelületeket, parkokat kell teremtenünk. a városközponton kívül is.
 
Az utak, járdák felújítása, karbantartása az egész város területén rendszeres és folyamatos tevékenység legyen – a kampányszerű útépítések, járdafelújítások elkerülése feltétlenül szükséges.
 
A város középületeinek felújítása, rendszeres karbantartása szükséges, akadálymentessé tétele sürgős feladat.
 
Fel kell tárni a Rendezési Terv hibáit, negatív hatásait: belvizes területeken építési területek kialakítása, ártéri építkezések, kertvárosi rekonstrukció elhúzódása.
 
Halaszthatatlan a közösségi közlekedés fejlesztése – helyi buszjárat, vasúti közlekedés lehetőségeinek optimalizálása (vonatok és buszjáratok érkezési és indulási időpontjainak összehangolása)
 
  • Olcsóbb, biztonságosabb, kényelmesebb és korszerűbb közösségi közlekedésre van szükség Sárváron!
 
Sárváron már évek óta felmerülő probléma a helyi buszjárartok hiánya, valamint a vasútállomás korszerűtlensége.
Kerékpárutakat a sárváriaknak!
  • Bővíteni kell a város kerékpárút hálózatát annak érdekében, hogy a város minden pontja biztonságosan megközelíthető legyen kerékpárral is!
 
Kijelenthetjük, hogy Sárváron ma a kerékpárosok egyáltalán nincsenek biztonságban.
 
Nem egyszer halljuk a sárvári emberektől, hogy mennék én biciklivel, de félek.
Városunkban a biciklizés veszélyforrás, főként afőutcán (Batthyány) és az Alkotmány úton, életveszélyes.
A kijelölt parkolóhelyeknél elhaladó biciklis mellett még személyautó sem fér el, nem pedig teherautó. A parkoló autókból az ajtót figyelmetlenül kinyitók sok esetben a biciklisek súlyos balesetét okozzák. Mindezt a helyhiány okozza, lehetetlen megtartani a kellő oldaltávolságot. Az utcák szélessége nem alkalmas a biztonságos kerékpáros közlekedésre.
Ennek megoldása lehetne a Batthyány út 1-től a körforgalomig történő sétáló utcává alakítás, melyet bicikliúttal lehetne kiegészíteni. A sétáló utca kiváló lehetőséget nyújtana a zöldövezet bővítésére is, valamint idegenforgalmi szempontból is vonzó városközpont alakulna ki Sárváron.
 
  • Szükség van biztonságos kerékpárutakra a belvárosban, és ehhez kapcsolódva az iskolák felé vezető útvonalakon.
 
Ezzel jelentősen lehetne javítani az itt élők életminőségén,és meggyőződésünk, ha ezek az utak elkészülnek,lényegesen többen „nyergelnének”át az autóról a kerékpárra.Így csökkenhetne a környezetszennyezés,valamint gyermekeink is biztonságosabban jutnának el az iskolákba,a jelenlegi gyakorlattal ellentétben, autó helyett kerékpárral.
Ezáltal a zsúfoltság is kisebb lenne,az egészséges testmozgásról meg nem is beszélve.
 
  • Célunk, hogy már egészen kis kortól neveljük az egészséges, környezetkímélő életmódra gyerekeinket!
Mindenki azt hiszi magáról, hogy ha tud biciklizni, akkor már indulhat is, holott nem elég tekerni, hanem tudni kell, hogy a KRESZ szabályai, a közlekedési lámpák, a táblák a kerékpárosokra is vonatkoznak. Meg kell tanítani a gyerekeket erre, amelyre kiválóan alkalmas az Alkotmány úti KRESZ park - természetesen felújított állapotban - ahol szervezett oktatással minden szabály elsajátítható.
 
  • Ne felejtsük el, hogy Sárvár mára a Dunántúl egyik idegenforgalmi központjává vált, ugyanakkor az idelátogatók fejletlen ökoturisztikai infrastruktúrával találják szemben magukat.
A kempingezők sok esetben saját kerékpárral érkeznek városunkba, a szállodákban lakók szívesen vennék igénybe a kerékpárkölcsönzők szolgáltatásait, de mindehhez nem épültek ki a feltételek.
 
  • Nincs városunkban kerékpárkölcsönző, megfelelő számú kiépített kerékpár tároló, valamint a hiányzik a kerékpárutak kiépített hálózata is.
 
Ideérkeznek a vendégeink, és nem hagyják el a szállodájukat mert jó szívvel csak a Vadkert körúti kerékpárutat tudjuk ajánlani. Egyéb útvonalakra csak az extrém sportokat kedvelők merészkednek.
Idegenforgalmi szempontból szükséges és kifizetődő beruházás volna ha a város körüli természeti környezetben húzódó kerékpáros-útvonalak, a Rába mentén tervezetten kívül, a környező településeket is összekötő útvonalak formájában kiépülhetnének regionális összefogással.
 
  • A gyógyturizmus jegyében, a két híres vasi fürdőhely Sárvár-Bük között is létesülhetne kerékpáros kapcsolat,akár a megszűnt vasútvonal nyomvonalán,ami így nemzetközi kapcsolatot is teremthetne, mert az ausztriai Lutzmannsburg felé is bővíthető lenne,nem kis lökést adva ezzel a helyi és regionális szintű idegenforgalomnak.
 
A Lehet más a Politika szívesen látna ezen túl kiépített kerékpárutat:
 
A Nádasdy utca – folytatásaként a „Tüskés”-en keresztül Csénye, Ikervár felé,
 
Feltétlenül szükségesnek tartjuk Rábasömjén, mint kertvárosi városrész bicikliúttal történő összekötését Sárvárral, a városközponttal.
 
A Hegyközség bicikliúttal történő összekötését Sárvárral a Vadkert körút folytatásaként lakossági és idegenforgalmi szempontból egyaránt lényeges.
 
  • Az LMP „Élhető Sárvár” programja, a színvonalas városi közlekedés megvalósítása érdekében, a városi ember igényeit helyben kiszolgáló, alapvető tényezőként kezeli a kerékpárutak kiépítését.
 
2010-ben a 21.századi városképhez hozzá kell tartozniuk a kiépített kerékpár utaknak. 
Megélhetés, munkahelyteremtés
A gazdasági élet, különösen az ipar a rendszerváltást követően jelentősen átalakult. Az 1990 előtt jelentős üzemek egy része megszűnt (ÁTEV, Cukorgyár, Óvár Tej Rt. gyáregysége, Pepsi-Cola üzem, téglagyár), vagy dolgozóinak száma jelentősen csökkent (vagongyár).
A munkanélküliségi ráta 1993-1995-ben Sárváron 7,4 – 8,5 % között ingadozott. A gazdaság fejlődésében a fordulópont 1995-ben következett be, amikor az önkormányzat a fejlesztések mellett döntött.
A gazdasági beruházások alapvetően a könnyűiparban (pl.: H-DUCK, Lafuma), az élelmiszeriparban (pl.: Sága Foods Rt., Taravis Kft.) és az elektronikai iparban (Ipari Park üzemei) történtek. A kedvező földrajzi helyzet, a beruházásokat segítő kedvezmények, korszerű infrastruktúra, a munkabérek mellett Sárvár iskolarendszere is vonzónak bizonyult a befektetők számára, mert jól felkészült és magas munkakultúrájú dolgozókat bocsátott ki falai közül.
E gazdasági fejlődésnek köszönhetően Sárvár Vas megye második legtöbb munkahelyet kínáló települése volt, sajnos az utóbbi időben városunkban is egyre nagyobb a munkanélküliség.
 
A Lehet Más a Politika dinamikusanfejlődő, megújulni képes helyi gazdaságot kíván megteremteni
Hisszük, hogy hosszú távon a város belső erőforrásainak feltárása és hasznosítása adhatja meg a fejlődés dinamikáját.
A meglévő vállalkozások megtartása, illetve újabb környezetkímélő vállalkozásokat létesítő befektetők vonzása a cél.
 
Mit tehetünk a gazdasági szerkezet stabilizálásáért?
 
A helyi vállalkozásokat vonjuk be a városfejlesztési tevékenységek gazdaságfejlesztési projekt tervezésébe és kivitelezésébe.
                   
A pályakezdők helyzete jelenleg is stagnáló, munkába állásuk elősegítése városi szinten is szükséges.
 
Környezetvédelmi szempontokat figyelembevételével teremtsünk új munkahelyeket, építsünk ki új gazdasági struktúrát zöld munkahelyek teremmtésével.
 
Támogassuk a helyi kis- és középvállalkozókat, helyi termelőket.
 
Szorgalmazzuk a szolgáltató szektor megerősödését a városban.
 
Támogassuk a kutatás-fejlesztés szektor beindítását Sárváron, olyan ágazatokban, mint az informatika, és a környezeti ipar.
.
Turizmus
 
Sárvár a Rába-völgyében fekvő nyugat-dunántúli kisváros, amely kedvező földrajzi adottságokkal rendelkezik. A település az országhatártól 38 km, a megyeszékhelytől 26 km távolságra található a 84-es és a 88-as főutak találkozásánál, amelyek kedvező közúti összeköttetést biztosítanak a kül- és belföldre egyaránt. A vasútállomása a Budapest – Szombathely (Graz) vonal mentén helyezkedik el. E tényezők mellett kiemelendő, hogy a bronzkor óta folyami átkelőhely található területén. Ezen adottságai nemcsak a múltban, de az 1990-es évek közepén is ipartelepítő és gazdaságfejlesztő tényezőnek bizonyultak.
 
Napjainkban sem elhanyagolható az a természetföldrajzi jellemzője, hogy különösen a keleti határában jelentős kiterjedésű erdőtakaró maradt fenn (rábai ártéri erdő, Szatmár-erdő, Farkas-erdő, Bajti-erdő). A föld mélye pedig világviszonylatban is értékes és ritka összetételű 40-44 oC, illetve 86 oC –os alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvizet rejt. E mozgásszervi és krónikus nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas hévíz a város fejlődésének másik kiemelkedő természeti adottsága.
 
 
Sárvár jellemző turisztikai adottságai:                                        
-      termálvízre alapozott turisztikai adottságok,
-      kiválló lehetőségek a kerékpáros turizmus területén,
-      a gyógy-idegenforgalom, mint turisztikai termék különleges adottságai,
-      további kiaknázatlan idegenforgalmi adottságok (Rába, Kis-Rába, tavak, épített környezet, kultúra, arborétum),
-      meglevő (de szigetként működő) idegenforgalmi termékek,
-      jól eladható egyedi turisztikai kínálati elemek - kétféle gyógyvíz, termálkristály,
-      a kedvező közlekedési helyzet hatása a befektetés vonzó képesség és a jelentős tranzit vendégforgalom.   
                            
A Lehet más a Politika Élhető Sárvár programjában valódi ökoturizmust tervezünk, annak minden elemével. Az ökológiai gazdálkodás fejlesztésével tartalmasabbá tesszük ai vendéglátást, lehetővé tesszük a hagyományos vízitúrázás művelését. A kerékpárút-hálózat turisztikai célú szakaszai mellett ösztönözzük kerékpáros panziók és kempingek kiépülését.
Mindezt erős országos és nemzetközi marketing kampánnyal hirdetjük. Programjainkat tematikus útvonalakra felfűzve komplex szolgáltatásként is ajánljuk, hogy megteremtsük a város pozícióját az öko-turizmus területén is.
  • A fejletlen ökoturizmus, alternatív turisztikai/idegenforgalmi termékek hiánya komoly  rést hagy a turisztikai termékek kínálatában.
Milyen lehetőségek állnak Sárvár előtt az ökoturisztikai fejlesztések terén?
 
A viziturizmus fejlesztése, csatlakozás a regionális szintű programokhoz.
 
Az örökségturizmus fejlesztése. A sárvári Nádasdy vár idegenforgalmi szerepének erősítése, az épület hasznosításának optimalizálása, továbbfejlesztése; a sárvári belváros megújítása.
 
Lovasturizmus fejlesztése a város történelmi hagyományaira alapozva.
 
Az öko-turizmus (horgász, vadász, vízi, kerékpáros, lovas, gyalogos) ösztönzése akár (mezőgazdasági tevékenység gyanánt, de a turisztikai célokra tekintettel.
 
Oktatás
 
A kisgyerekkori ellátás fejlesztése talán a legégetőbb kérdés: a védőnők, bölcsődék,
óvodák, családi napközik támogatása a városban élő családok jövőjének a kulcsa.
Az általános iskola legyen mindenki iskolája, az iskolák, középiskolák, is váljanak igazi, demokratikus és szolidáris közösségekké.
 
A hátrányok leküzdésének és a szülők – elsősorban az anyák – munkaerő-piaci visszailleszkedésének záloga a gyermekek nappali elhelyezésének megoldása. A korábban széles körben elérhető bölcsődei hálózat mostanra meggyengült, a szülők évekre előre bejelentkeznek a megüresedő helyekre. A város szerkezeti átalakulásával pedig nem tartott lépést az intézményrendszer.
A férőhelyek ésszerű felhasználására szükség van, ugyanis az intézmények
zsúfoltsága azzal is jár, hogy a nagy csoportlétszámok mellett nemigen folyhat érdemi
nevelő, fejlesztőmunka. A város feladata e lehetőségek megteremtése.
A férőhelyek bővítésére jelent megoldást az otthoni óvoda, vagy más néven családi napközi támogatása.
Az LMP célja, hogy 2014-ig elérhető szolgáltatássá tegye a városunkban a családi napközit, az édesanyák munkába álllásának elősegítése érdekében.
 
A jelenlegi óvodai és iskolai struktúra fenntartása, továbbra is szükséges, a magán napközik, gyermekmegőrzők rendszere gazdaságos és ésszerű kiegészítője a jelenlegi nevelési és oktatási rendszernnek.
  • A családi napközi
A családi napközi olyan közösségeket támogató intézményi megoldás, amely ma már Magyarországon is magas színvonalon igénybe vehető és több szempontból előnyösebb ellátási forma,mint az általánosan elterjedt bölcsődei és óvodai ellátás. A kisgyermekek nappali ellátásának társadalomba ágyazott hagyományos formái teljesen eltűntek az államszocializmusban, és azt követően sem éledtek újra számottevően.
A családi napközik kialakítása hatékony, a helyi közösség erőforrásait felhasználó, munkahelyteremtő megoldás. Alkalmazása ott a legszükségesebb, ahol férőhelyhiány okoz gondot és az önkormányzat forráshiány miatt nem képes segíteni. Gyakori panasz a családi napközit működtetők részéről, hogy az önkormányzat nem támogatja a szolgáltatást, holott a gyermekek nappali ellátásának biztosítása minden önkormányzat számára kötelező feladat.
További probléma, hogy a jogszabályi előírások irreális feltételeket szabnak.
Amennyiben az önkormányzat nem tud elegendő bölcsődét működtetni a kisgyermekek elhelyezésére, célszerű a családi napközik létesítésének támogatására forrást biztosítania, ami jóval alacsonyabb kiadást jelent, a szülők szempontjából pedig rugalmasabb ellátási forma. Az önkormányzatok számára a családi napközik támogatása a legolcsóbb (a jelenlegi ellátásnál akár több mint50%-al) és a leghatékonyabb megoldás, amely lehetővé teszi az állásukat elveszített pedagógusok, a munkaerőpiactól távol maradni kényszerülő, részmunkaidős állást kereső anyák munkavállalását.
Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol a nők munkát vállalhatnak, ott megnő a gyermekvállalási kedv, a születések száma és csökken az elszegényedés veszélye. Nyugat-európai adatok szerint egy nő munkavállalása akár két további munkahely létrejöttét is magával hozhatja.
 
A családok stabilitását, a benne élő családtagok, szülők és gyermekek testi-lelki egészségét is védi, ha sikerül összehangolni az anyaságot, a gyermekvállalást és a család egzisztenciális biztonságát, a nők gazdasági önállóságát segítő női munkavállalást. Közös érdek tehát, hogy az önkormányzat a szülők elvárásaihoz, a gyermekek igényeihez alkalmazkodóbb, a helyi közösségek igényeinek megfelelőbb ellátásokat biztosítsa.
Természetesen nem a hagyományos ellátási formák (bölcsőde, óvoda) helyett, vagy azok terhére, hanem azokat kiegészítve
Lehetőségek az oktatásfejlesztésben
Az óvodák és iskolák nem minden esetben működtetnek integrációs és képesség - kibontakoztató programot és felkészítést a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók érdekében ez az egészséges társadalom kialakulása érdekében elkerülhetetlen.
 
A közösségi érzést, gondolkodást elősegítő oktatási programokat kidolgozó és működtető
oktatási intézményeket támogatni kell.
 
Kiemelten fontosnak tekintjük, hogy az oktatás, nevelés színterei révén a diákoknak, fiataloknak iskolai és iskolán kívüli tevékenységek keretében lehetőségük nyíljon környezetük sokszínűségének megismerésére, a társadalmi felelősségvállalásra, a társadalmi szolidaritás gyakorlására, a nyitott gondolkodásmód elsajátítására, a toleráns, a másik iránt érdeklődő attitűdök fejlesztésére.
 
A szakképzésben nagy arányban vannak jelen a hátrányos helyzetű fiatalok, ez a képzési forma sokszor nem ad a munkaerőpiacon értékes tudást a fiatalok számára, hanem éppen ellenkezőleg, oktatási zsákutcát jelent. Az LMP megszüntetné azt az ördögi kört, amelyben a legroszabb eredményű tanulók mennek szakképző intézménybe, miközben bizonyos szakmák hiányszakmákká válnak.
Rugalmas szakképzést kell folytatni Sárváron is!
Nem elég, hogy a szakképző intézmények, az őket összefogó TISZK-ek formális kapcsolatban legyenek ipari/gazdasági szereplőkkel; a munkáltatókkal való rugalmas, akár évfolyamonként eltérő tartalmú kapcsolatra van szükség ahhoz, hogy a diákok valóban piacképes tudást kapjanak ezekben az intézményekben.
Csakis olyan szakképző intézeti évfolyam indulhatna városunkban, amelynek tanulói számára biztosított a képzés ideje alatti tényleges szakmai gyakorlat, valamint a képzés után a partner gazdasági társulás az évfolyam tanulóinak legalább egy éves fizetett munkát is tud biztosítani az adott szakmában.
Egészségügy és szociális ügyek
Prevenció
 
Legfontosabb feladatunk az egészségben eltöltött évek számának növelése, a betegségek
megelőzése. A szűrőprogramokra a jelenleginél lényegesen nagyobb keretet kell elkülöníteni:
 
Mobil szűrőállomásokat kell létrehozni, meg kell teremteni a háziorvos és a munkahelyi
orvosok bevonását, vagyis csökkenteni kell a belépési küszöböt és növelni a szűréseken
részt vevők arányát. A lakosságot és az egészségügyben dolgozókat is érdekeltté kell tenni a szűrővizsgálatok rendszeres elvégzésében. Az egészséges életmódra való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni.
Alapellátás
 
Feltétlenül szükséges az alapellátás színvonalának és hatékonyságának emelése: a háziorvosokat be kell vonni egyszerűbb szakvizsgálatok elvégzésébe (pl. a laboratóriumi vizsgálatok helyszíni elvégzése a kérhető vizsgálatok körének bővítésével), így biztosítva a betegek mielőbbi munkába állását, a kiesett munkaidő csökkentését Ezzel elkerülhetővé válik számos újabb, felesleges orvos-beteg találkozás.
Lényeges a betegellátás színvonalát javítva és ezzel egyidejűleg a felesleges kezelések, vizsgálatok számának csökkenését eredményezve a betegutak ésszerűsítése, a háziorvosok szerepének növelése.
Szakellátás
A járóbeteg-szakellátás keretén belül az egynapos ellátások körét bővíteni kell. Infrastrukturális és személyzeti fejlesztéssel biztosítani kell, hogy a fekvőbeteg-ellátások minél nagyobb része történhessen meg kórházon kívül.
A házi betegellátás jelentős fejlesztésre szorul. Az idős és beteg emberek valamint családjuk életminősége jelentősen javítható az igényekhez alkalmazkodó, heti néhány órás házi betegellátási szolgáltatással.
 
  • Sárváron a már hosszú ideje tervezett idősek otthona a mai napig nem épült meg.
Esélyegyenlőség
 
A társadalom nagy része szerint ma szégyen szegénynek lenni. Városunk lakosságának egy része is napi megélhetési problémákkal küszködik. Létezik az ún. energiaszegénység,
a családok kiadásainak több mint negyedét az energiafelhasználáshoz köthető kiadások teszik ki. A lakások felújítása nem csak környezeti fenntarthatóság szempontjából
kiemelten fontos feladat, hanem a szegénységben élők életminőségének javítása és kiadásaik csökkentése szempontjából elengedhetetlen.
A napi megélhetési problémák olyan vásárlói szokásokhoz vezetnek, ami a tudatos
vásárlói magatartást háttérbe szorítja: sokan a legolcsóbb termékeket vásárolják meg.
A fenntartható és autonóm társadalom felé tett lépések a napi megélhetési gondokkal küzdő emberek számára is segítséget jelentenek. Ehhez a helyi vállalkozások és közeli termelők számára értékesítési lehetőségek biztosítására van szükség.
 
  • Megerősítjük ennek érdekében a helyi közösségek kapcsolatait a helyi gazdaság szereplőivel és a közvetlen értékesítés csatornáit is kiépítjük. A helyi kereskedelemben támogatjuk a közeli termelők megjelenését. A rászorulók számára ezekről a piacokról származó termékekből készített ételekből biztosítjuk a szociális étkeztetést.
 
Olyan segélyezési és támogatási gyakorlatot kell folytatnunk, ami emberhez méltó élet feltételeit biztosítja minden sárvári ember számára XXI. században elfogadhatatlan nyomor helyett.
 
  • Meg kell oldani a városunkban élő hajléktalanok lakhatását és munkába állását.
                 
Mindezek alapján:
Meg kell erősíteni a szociális szektor struktúráját és szolgáltatásait.
 
Ki kell dolgozni az esélyegyenlőségi programot települési szinten.
 
Fel kell térképezni a halmozottan hátrányos helyzetű, segítségre szoruló családokat városunkban, a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket helyben kell azokhoz a szolgáltatásokhoz juttatni, amelyek segítik helyzetük megváltoztatását – ezekre vonatkozóan városi szintű program kidolgozása szükséges.
 
Kultúra, szórakozás
  • Városunk megújulása és fenntartható fejlődése csakis építettés szellemi örökségünk megóvásával lehetséges. Nem csak megőrizni, de bemutatni is kívánjuk a város történelmi hagyományait
 
A magas kultúra mellett az LMP támogatja a populáris közösségi kultúrát.
A kultúra értéke többek között a kulturális alkotótevékenységek függetlenségéből, szabadságából származik. Mindazt a felbecsülhetetlen tudást és értéket, amelyet a város kulturális területen felhalmozott és megteremtett, az LMP egy, a mainál fenntarthatóbb, igazságosabb, befogadóbb és demokratikusabb önkormányzati rendszerben kívánja megóvni és fejleszteni.
 
  • Sárvár kulturális élete ma is eleven és sokszínű.
Az önkormányzás elvét komolyan véve a város kulturális életét a kulturális alkotótevékenységgel foglalkozó sárváriakkal, a civil- és szakmai szervezetekkel és közösségekkel együttműködve kell működtetni és fejleszteni.
Fontos alapelv, hogy a döntéshozóknak biztosítaniuk kell a folyamatos korrekció lehetőségét és rendszerét, hiszen a kulturális terület folyamatosan változik.
 
A kulturális intézmények támogatása során előnyben részesítjük a szakmaiság, a hatékonyság és a fenntarthatóság szempontjait. Ehhez a szervezeti keretek reformjára van szükség.
 
  • Megerősítjük a kulturális intézmények és szervezetek pályáztatási rendszerének szakmai alapú, politikától független rendszerét és támogatjuk azt, hogy együttműködés alakuljon ki az egyes kulturális területek, szakmák között.
 
Célunk egy olyan többszintű pályázati rendszer kiépítése, amely egyaránt képes támogatni a legfiatalabbak szárnypróbálgatásait, és a már befutott, kulturális tényezővé vált szervezetek, alkotók működését. Ennek elengedhetetlen feltétele a kulturális szakmák képviselőivel való párbeszéd, a pályázati rendszer decentralizálása,több lábra állítása.
 
Fejleszteni kell a kultúra támogatásának politika kultúráját, e cél jegyében nyilvánossá kell tenni az önkormányzati finanszírozást és átláthatóvá kell tenni a kulturális intézmények működését. A pályázati kiírások nyilvánossága és átláthatósága a szakma és a nagyközönség számára egyaránt fontos.
A civil kontroll nem körülményeskedés: az átlátható döntések erősítik, működőképesebbé
és lényegesen kevésbé korrupttá teszik a támogatási rendszert.
A korszerűen, magas szakmai színvonalon működő kulturális intézmények munkáját
megfelelő pályáztatási rendszerrel lehet hatékonyabbá tenni. A tervezhető finanszírozás
alapfeltétele a stabil működésnek.
 
  • Ha igaz, hogy a várost a mozgás és pezsgés teszi várossá, akkor az új művészeti formákat, kifejezésmódokat kereső alkotóműhelyek a város kulturális életének motorjai, támogatásuk tehát közérdek, ezért kezdeményezzük források elkülönítését az innovatív kulturális vállalkozások támogatására.
 
A kultúra, mint a társadalom kommunikációs eszköze segíti az együttélés szabályainak
kialakítását, és egyben lehetőséget teremt a szabad és felelősségteljes életre.
 
Sport, tömegsport
  • A Lehet Más a Politika elkötelezett az igazságosság mellett: ez megjelenik a
          városmegújító kezdeményezésekben, a bárki számára hozzáférhető módon     
         biztosított kulturális és sportolási lehetőségekben.
 
Célunk egy olyan fitt város, ahol minden helyi polgár mindennapi életéhez tartozik a sport, a mozgás.
Egy egészséges városban a sport nem a középréteg mulatsága, hanem mindenki számára hozzáférhető és elérhető. Ha a teljes népesség megfelelő mozgáskultúrával és heti rendszeres mozgásterheléssel rendelkezne, annak a teljes városi közösségre nézve számszerűsíthető pozitív hatása lenne.
 
  • Küldetésünk, hogy a rendszeres testedzés a mindennapok részévé váljon Sárváron!
 
Célunk, hogy a város tevekény szerepet vállaljon egy hosszú távú tájékoztató kampányban, az egészséges életmódra nevelés, az elhízás megelőzése érdekében élsportolók és egyéb közszereplők bevonásával.
A helyben elérhető és kedvezményes sportolási lehetőségekről az önkormányzat feladata kell legyen a lakosság folyamatos tájékoztatása, így elérhetővé lehet tenni a meglévő sportpályák, sportlétesítmények bérlési árait, az itt szervezet nyílt sportprogramokat, valamint a helyben működő sportegyesületek, sportkörök elérhetőségeit,valamint más sportolási lehetőségeket.
 
A közoktatásban a testnevelés óra keretén belül kell biztosítani minél több sportág
megismerését a gyermekek számára.
Az önkormányzat ösztönözze és támogassa a sportközösségek kialakulását (kocogó-,
természetjáró-, kerékpározó- stb. klubok). A tömegsport klubok alapvetően önfenntartóak, fejlesztéseikhez, lehetőségeik bővítésekhez lehet szükség az önkormányzat támogatására.
 
Sárváron lehetőség van az un. futóútvonal kiépítésére is. A városi parkokban kiépített futókörök akkor válnak igazán népszerűvé, ha a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra (időmérő, öltözők, fitnesztermek, kölcsönzők, boltok) is kiépülnek.
A futóutak vonalvezetésénél fontos tervezési szempont a scenic road gyakorlat, amikor
a futópálya egy-két kiemelt pontján páratlan kilátás tárul a fáradt sportoló szeme elé. A futóútvonalak kiépítése idegenforgalmi szempontból is kedvező lehetőség.
 
Az élsport fejlesztésének elsődleges kérdése a megfelelő infrastruktúra és finanszírozási
modell kialakítása. Biztosítani kell az, önkormányzati kézben lévő sportlétesítmények
kedvezményes használatát a lakosság számára is, a megfelelő öltözők, közösségi terek kialakítását. A sporttelepeket védeni kell az ingatlanspekulációktól, nem szabad megengedni a beépítésüket.
 
Kötelezettségek , lehetőségek
– néhány ötlet az Élhető Sárvárért:
A vízelvezető rendszerek kiépítése és/vagy folyamatos karbantartása, elkerülhetetlen kötelezettség.
Az öko-turisztikai infrastruktúra fejlesztése.
A kerékpáros turizmus infrastruktúrájának megteremtése, kerékpárutak építése mellett, kerékpárkölcsönzők, tárolóhelyek telepítése.
Civil szervezetek szerepének megerősítése, lehetőség

Szólj hozzá!

Címkék: sárvár lehet más a politika lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr492295948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása