HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

LMP a földkérésről és a nemzetiségek helyzetéről

2013.06.28. 14:48 szepujvilag

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Vas Megyei Közgyűlés kezdete előtt a Lehet Más a Politika politikusai ismertették párt álláspontját a napirendi pontokkal kapcsolatban

megyeháza_1.jpg

Az LMP üdvözli, hogy a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlése megyenézőbe kezdett és júniusi ülését Celldömölkön tartotta meg, ám félő, hogy ez annak a jele, hogy a megyei önkormányzat teljesen kiszorul a Megyeháza Szombathelyen található épületéből –mondta Baracska Péter, az LMP Vas megyei elnöke Horváth Zoltán szombathelyi önkormányzati képviselő, a párt megyei önkormányzati referensével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Baracska Péter kiemelte, hogy a megyei Közgyűlés ülésezési rendje követhetetlen: hol havonta üléseznek, hogy pár hónap kimaradással. Az LMP megyei elnöke szerint a ráadásul teljesen ki is üresedett az önkormányzat: az ígéretekkel ellentétben semmilyen komoly funkcióval, hatáskörrel nem rendelkezik. Ez derül ki a júniusi közgyűlés előterjesztéseiből is, ahol a tíz napirendi pont közül két érdemi (a megye nemzetiségeinek, valamint a mezőgazdaság helyzetével foglalkozó anyag) található csupán.

Horváth Zoltán szerint segíteni kell a megyében működő nemzetiségeket, a kulturális sokszínűség megőrzése érdekében. A politikus kiemelte, hogy a horvát, szlovén, német, cigány és lengyel nemzetiségi önkormányzatok egyre szűkülő anyagi lehetőségek között végeznek felbecsülhetetlenül fontos munkát a nemzetiségi oktatás és kultúra területén. Az LMP szombathelyi képviselője emlékeztetett rá, hogy a múlt heti városi közgyűlésen felszólat a létrehozandó horvát középiskola érdekében, melyről dr. Puskás Tivadar elmondta, hogy az egykori Szent-Györgyi Albert Középiskola épületében kaphat helyet. Ezzel szemben a megyei Közgyűlés elé kerülő anyag arról ír, hogy a Premontrei Gimnáziummal közösen valósulhat meg a horvát középiskola. Az ügy tisztázása érdekében az LMP-s képviselő a héten írásos kérdéssel fordult a megyeszékhely polgármesteréhez.

A megyei agrártermeléssel és vidékfejlesztéssel foglalkozó közgyűlési összefoglalóval kapcsolatban Baracska Péter kijelentette, hogy azt a Fidesszel szövetséges MAGOSZ által kétes körülmények között elfoglalt Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke állította össze. A MAGOSZ felfogása szöges ellentétben áll az LMP és Ángyán József független országgyűlési képviselő nézeteivel, így az általuk készített beszámolót szükséges kiegészíteni.

Az LMP szerint a magyar gazdálkodóknak először a helyi lakosságot kellene ellátnia élelmiszerrel, ám a magyarok egyre több import élelmiszert vásárolnak, miközben a mezőgazdaság főleg feldolgozatlan tömegárukat termel exportra, amihez nagyon kevés embert szükséges alkalmazni. A megyében működő mezőgazdasági oktatási intézmények létszámproblémáinak is épp ez az oka: a Fidesz által támogatott struktúrában csak a nagytőkések járnak jól, a fiatal gazdák nem kapnak munkát, így inkább nem is választják ezt a pályát. Az LMP a nagyobb hozzáadott értéket képviselő családi gazdaságokat támogatja a nagyipari mezőgazdaságokkal szemben.

Szombathely, 2013. június 28.

LMP Vas Megyei Szervezete 

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely celldömölk vas megye lehet más a politika lmp horváth zoltán baracska péter

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr905382187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása