HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Az LMP közleménye a falusi turizmus adókedvezményeinek megszűntetéséről

2009.07.30. 16:25 G. Ildikó

Viszlát falusi turizmus?

A Lehet Más a Politika (LMP) határozottan ellenzi a kormány tervezett rendelkezését, amely megszűntetné a falusi vendéglátók adókedvezményét.


Ebben a kedvezményben azok részesülnek, akik nem életvitelszerűen a vendéglátásból élnek, tevékenységük csupán jövedelem kiegészítés. Sok térségben viszont az úgynevezett szelíd turizmus jelenti a legfőbb külső bevételi forrást: van ahol a talpon maradás, máshol a fejlődés egyetlen kézzel fogható eszköze. Ha a kormány tovább növeli adóterheiket, ez a feketegazdaság felé terelheti a vendégváró vidéki családokat, vagy épp teljesen ellehetetleníti a falusi turizmust. Nem látjuk, hogy kormány számolt-e az intézkedés társadalmi és gazdasági hatásaival, és az sem világos, mekkora bevételben reménykedik.

A kormány továbbá arról sem nem adott semmilyen szakmai indoklást, miért nem éri el célját az adókedvezmény és miért kellene egyáltalán megszüntetni, valamint milyen más eszközzel kívánja cserébe támogatni a falusi turizmust. Ha esetleg már nem tekinti fontosnak a célt, azt is illene megindokolni.

Az LMP gazdaságpolitikájának egyik alapvető elve az egyszerűbb adórendszer és az adókedvezmények nagy részének megszüntetése. Ugyanakkor léteznek olyan kedvezmények, amelyek társadalmi célt is szolgálnak; ezeket indokolt esetben fenn kell tartani. Ebben az esetben a kedvezményezett csoport munkája túlmutat a profiton. A vidéki vendégvárók kiegészítő megélhetési formája építi-szépíti a falvakat, ezek az emberek ismertetik meg a vidéki életformát, hagyományos kultúrát vendégeikkel. Nem csupán kereskedelmi, hanem közösségi kapcsolatokat építenek város és vidék közt, ami növeli a társadalmi kohéziót.

Az LMP szerint jó lenne, ha a kormány az ötletszerű szabályozási politika, valamint a gazdasági környezetet hatáselemzések és szakmai indokok nélküli állandó változtatása helyett felelősen, saját társadalompolitikai céljait szem előtt tartva, társadalmi egyeztetéssel hozna gazdasági döntéseket.

Budapest, 2009. július 30.

Lehet Más a Politika (LMP)
Kapcsolat:

Hámori Hanna LMP sajtófőnök: 0630/9895398

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus falusi lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr261277932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása