HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Interjú Csizmadia Fannival, Bozzai LMP-s képviselőjével

2013.07.01. 09:19 szepujvilag

–       Fiatalon lettél önkormányzati képviselő. Miért döntöttél úgy, hogy részt veszel a helyi közéletben és indulsz az önkormányzati választáson?

–       A helyi önkormányzatokban inkább a középkorosztály, illetve az idősebb korosztály veszi ki a részét a munkából. Ebből kifolyólag a fiatalok problémáinak és igényeinek felmérése, kezelése, kielégítése háttérbe szorul. A Bozzaihoz hasonló kistelepüléseken is észrevehető, hogy a fiatalok a boldogulásuk megkönnyítése érdekében külföldre mennek dolgozni, illetve inkább a megyeszékhely felé orientálódnak (többek között a munkába járás költségeinek csökkentése, vagy a gyermekek óvodai, iskolai elhelyezése miatt).

A főiskolán vidékfejlesztési agrármérnökként végeztem, így jól ismerem a kisközösségek elöregedésével kapcsolatos problémákat. Azoknak a fiataloknak, akik talán lehetőségek és anyagiak híján itt maradtak, vagy nem szerették volna elhagyni szülőfalujukat, az érdekeit szeretném felmérni és képviselni. Egy olyan közösséget kell kialakítani, amely az itt élő embereknek és a „külvilágnak” is azt a képet mutatja, hogy itt jó lakni, ide érdemes költözni. Természetesen tisztába vagyok vele, hogy ezt sok tényező befolyásolja.

Interjú Csizmadia Fannival (Cs. Fanni és S. András Bozzaiban) (1).JPGA képen Csizmadia Fanni Schiffer Andrással, az LMP elnökével Bozzaiban

–       Az elmúlt három évben milyen feladatokat sikerült elvégezni Bozzaiban?

–       Sikerült felpezsdíteni a közösségi életet. Mindenképpen pozitívumként említem, hogy megalakult a Bozzaiak Bozzaiért Egyesület a falu tevékeny lakossága részvételével. Az egyesület vezetője nagyon energikus és minden ötlet megvalósításában segítőkész. Így rendezhettük meg a képviselőtestület által beadott pályázatban nyert játszótéren tavaly októberben hagyományteremtő céllal a „Tök jó nap” elnevezésű programot saját ötlet alapján, hazai alapanyagokból, amelyet egy esti töklámpás felvonulás követett nagy sikerrel.

Szerencsére a község lakosai közül szívesen kiveszik a részüket a közösségi életből, így valósulhatott meg a családi focidélutánunk, ahol öt kispályás csapat (a legkisebbektől egészen az idősebb korosztályig) sportolta végig a délutánt. Szerettük volna, hogy ez a program is minden évben megrendezésre kerüljön, sajnos azonban a tavalyi évben az időjárás miatt a faluház nagytermébe szorultunk. Kisebb létszámmal, de egy ping-pong verseny így is megvalósult (ez persze nem tántorít el bennünket attól, hogy idén ismét megpróbáljuk a családi focidélután megrendezését).

A fenti rendezvényeken kívül természetesen vannak hagyományos programok is, ahol ugyanúgy igyekszem a közösségi élet előmozdítását segíteni. A karácsonyi „Adventi borozásban” és az „Idősek karácsonyán” egyaránt felléptünk egy kis előadással a falubeli gyermekek közreműködésével.

A falunapi programokon igyekszünk a lakosságnak kellemes délutánt és estét szerezni. Ezek a programok mind nagy sikert arattak és remélem, hogy jövőben is ilyen intenzitással működnek tovább, illetve hogy bővülhetnek.

A közösségi élet mellett persze nagyon fontos az önkormányzati munkában a település gazdasági stabilitásának megőrzése. Mint minden település, mi is igyekszünk a szűkösen rendelkezésre álló pénzeszközök leghatékonyabb felhasználására és a pozitív mérleg megtartására.

–       Bozzaiban mik a legnagyobb problémák?

–       Az egyik, már korábban érintett probléma a község lakosságának elöregedése. Sajnos a kisgyermekek száma évről évre csökken, és a beköltözések száma sem olyan jelentős, hogy ezen változtathatna. Pedig nagyon szép óvoda áll a gyermekek és a szülők rendelkezésére, amely reményeink szerint még sokáig fenntartható, de ehhez elengedhetetlen a gyermeklétszám növekedése.

Természetesen ez egy összetett probléma, amely szerintem a legtöbb kisközösségben elmondható. Talán a változó családkép és a gazdasági helyzet, ami nagymértékben befolyásoló tényező.

Ami most a község központi problémáját jelenti, az a csatorna kiépítése. Sajnos saját erőből ennek kivitelezése lehetetlen, hiába a lakosság türelmes és készséges hozzáállása, az idő előrehaladtéval egyre csökken a pályázati sikerbe vetett bizalom. Pedig a környezet védelme mellett fontos szempont lehet az is, hogy talán így vonzóbb lehet a község a beköltözők számára. A képviselőtestület igyekszik ebben az ügyben is a lehető legtöbbet megtenni.

***

Az interjú megjelent a Lehet Más a Politika által kiadott LáMPás című újság 2013/1 számának Vas megyei mutációjában

Szólj hozzá!

Címkék: vas megye lmp bozzai csizmadia fanni

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr205385646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása