HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Zöld hírek a nagyvilágból 1.

2010.06.20. 14:22 szepujvilag


Zöld jelölt a ringben a kolumbiai elnökválasztáson

Nem téved nagyot, aki azt gondolja, hogy Sólyom László volt a világ első zöld államfője. Az öko-konzervatív nézeteket valló Sólyom elnökké választási kampányát még Védegyeletesként a jelenlegi LMP országgyűlési frakciójának vezetői vitték véghez, ám Sólyom jelölői hivatalosan nem a zöld civilek, hanem a jobboldali pártok voltak 5 évvel ezelőtt, hiszen akkor még nem volt ökopártja a Parlamentnek.

Ma azonban megvan az esély arra is, hogy egy zöld párt jelöltje adhatja Kolumbia köztársaságelnökét. A világ első ténylegesen zöld párti elnöke így Antanas  Mockus lehet az 2005-ben alapított kolumbiai Zöld Párt színeiben. A filozófus–matematikus végzettségű zöld politikus volt már egyetemi rektor, valamint a kolumibiai főváros Bogotá főpolgármestere. Működése alatt tisztává, fenntarthatóvá tette a fővárost, amelyet most már bicikli utak hálója sző át. (Bővebben Mockus politikai előéletéről itt)

Bár az előzetes felmérések szerint Mockus-nak komoly esélye lett volna legyőznie a jobboldali  Juan Manuel Santos-t, az első fordulóban jóval kevesebb szavazatot kapott nála.

A mai, vasárnapi második fordulóban eldőlhet, hogy a szélsőbalos és szociáldemokrata dél-amerikai fordulat után elkezdődik-e egy európai értelemben vett új-baloldali, zöld átrendeződés.

 

Erősödnek a zöldek Kanadában

A Kanadai Magyar Hírlap a legfrissebb közvéleménykutatásokra hivatkozva nemrégiben arról számolt be, hogy a jelenleg Parlaenten kívüli kanadai Zöld Párt támogatottsága már majdnem a 13%-ot is eléri.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr162095632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása