HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Westindex.hu: LMP pártszakadás - Mi a helyzet Vas megyében?

2013.01.28. 07:56 szepujvilag

Cseszkó Tamás , 2013-01-27 20:01
Vasárnap délután látott napvilágot a hír, oszlik az LMP, miután Jávor Benedek bejelentette, a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak annak érdekében, hogy képviselni tudják az általuk fontosnak tartott értékeket, illetve a 2014-es kormányváltáshoz vezető stratégiát. Mint ismeretes, hónapok óta nagy kérdés volt a pártban, hogy csatlakozzanak-e az ellenzéki összefogásokhoz, vagy sem. Megnéztük, mi újság Vas megyében.

Ketté szakadt a párt 

"Eljött az idő, hogy elengedjük egymás kezét", mert véget kell vetni annak a helyzetnek, hogy két, egymással összebékíthetetlen stratégia, és két, egymással a kormányváltásban egyetérteni nem tudó csoport bénítja egymást – jelentette ki Jávor Benedek, a kilépők egyike, akinek nagyon fáj, hogy az LMP Kongresszusa megerősítette, semmiképp nem csatlakozik az Együtt 2014-hez. A Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai úgy látják, hogy ez a stratégiai nem vezet kormányváltáshoz, nem segíti elő azt, hogy Orbán Viktor és kormánya távozzon. A kongresszus demokratikus döntést hozott, ezt nincs joguk megkérdőjelezni, de nem tudnak egy olyan szervezetért őszintén dolgozni, amely nem járul hozzá a 2014-es kormányváltáshoz – mondta a politikus.

Schiffer: Nem  pártszakadás

A platformhoz tartozó politikusok a sajtótájékoztató után azt közölték az MTI-vel, hogy csatlakozik hozzájuk az LMP fővárosi kerületi képviselőinek körülbelül fele és a vidéki politikusainak hozzávetőleg negyven százaléka. Somfai Ágnes, a fővárosi önkormányzat tagja az MTI-nek azt mondta, hogy miután a budapesti frakció mindhárom tagja a platform alapítója, ezért ők is kilépnek az LMP-ből és csatlakoznak az új párthoz.

Schiffer András szerint nem jelent pártszakadást a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjainak kilépése az  LMP-ből, hiszen a párttagság alig 10 százaléka jelezte eddig távozási szándékát. Az LMP tárgyalásokat kezd azokkal, akik el kívánják hagyni a pártot, annak érdekében, hogy a kiválás kulturált körülmények között történjen - közölte az LMP frakcióvezetője vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján, miután a platform képviselői bejelentették, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak.  "Egy hajóban két irányba nem lehet evezni" - mondta Schiffer András a történtek okaira utalva.

Vas megye: Nincs közös pont azokkal, akik részt vesznek az ország tönkretételében

Vas megyében nem szakad az LMP. Erről Baracska Péter, a Lehet Más a Politika Vas megyei koordinátora, és Horváth Zoltán, szombathelyi önkormányzati képviselő tájékoztatta a Westindexet. A két lmp-s politikust épp a kongresszusról hazafelé sikerült telefonon elérnünk.

"Nem volt nehéz döntés, hiszen közvetlenül a közgyűlés előtt tartottunk egy megyei közgyűlést, ahol egyhangúlag arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy önállóan kell indulni." jelentette ki Baracska Péter. Ezek szerint elképzelhetetlen a koalíció az MSZP-vel, vagy az Együtt 2014-el Vas megyében is? Tettük fel a kérdést, mire azt a választ kaptuk hogy igen, "nem gondoljuk úgy, hogy lenne bármilyen közös pontunk azokkal, akik részt vesznek az ország tönkretételében."

Horváth Zoltán: Az MSZP szavazott úgy, ahogy én 

Bevalljuk, kicsit azért meglepődtünk, mivel Szombathelyen mindig is híres volt a bal-liberális, vagy ha úgy tetszik az "anti Fidesz" oldal összefogása. Gondoljunk csak az éveken át tartó MSZP-SZDSZ, majd később MSZP-SZDSZ-MDF-ESZE nagykoalícióra. Igaz, már 2010-ben sem sikerült az LMP-t az MSZP-nek maga mellé állítania, de később úgy látszott, Horváth Zoltán több stratégiai kérdésben szavaz együtt az MSZP-vel.

"Ők szavaznak úgy, ahogy én, de sokszor a Fidesz is." -válaszolt a felvetésre félig viccesen Horváth Zoltán, hozzátéve, hogy igyekszik mindig úgy állást foglalni, hogy az elveivel összeegyeztethető legyen. Mivel a közgyűlés egyértelmű döntést hozott, Horváth is marad az LMP-ben, és nem kíván közösködni sem az MSZP-vel, sem az Együtt 2014-el. Valószínűleg a DK-val sem, bár azt elfelejtettük megkérdezni. 

Az ügy érdekessége, hogy a múlt héten két -azóta távozó -képviselő is járt a megyénkben, Karácsony Gergely ésScheiring Gábor is tiszteletüket tették. Horváth elárulta, azon túl, hogy sajtótájékoztatót tartsanak, azért is voltak a megyében, hogy a platform álláspontját ismertessék. "Egyeztettünk velük, meghallgattuk őket, végül a Baracska Péter által elmondott döntést hoztuk, ugyanakkor nem hiszem, hogy rosszban vagyunk." -jelentette ki az lmp-s képviselő, hozzátéve, hogy az LMP tagsága Vas megyében egyébként 2012-ben jelentősen nőtt. 

Forrás: http://www.westindex.hu/helyben/lmp-partszakadas-mi-a-helyzet-vas-megyeben

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely vas megye lmp schiffer andrás Horváth Zoltán Baracska Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr215047730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása