HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Az LMP pártcsaládja: Európai Zöld Párt

2010.07.04. 16:05 szepujvilag

 

Az 1970-es évek második felében megjelent, majd a ’80-as évektől egyre komolyabb erőt kezdett el képviselni egy új politikai mozgalom Európában. A zöldek az 1968-as diákmozgalmakban gyökerező ideológiájukkal szép lassan teret hódítottak az európai önkormányzatokban és parlamentekben. A környezetvédelem és a fenntarthatóság programján túl a demokrácia, az igazságosság, a békepolitika képviseletét vállalták magukra.

Az első zöld párt Nagy Britanniában jött létre 1973-ban.

 Az Európai Parlamentben (EP) az 1984-es választások óta vannak jelen. Ekkor hét német, egy holland és egy belga zöld képviselő került be az EP-be. 1989 óta van a zöldeknek önálló frakciójuk az EP-ben, ám az európai ökopártokat tömörítő Európai Zöld Párt csak 2004-ben alakult meg (korábban, 1993-tól Zöld Pártok Európai Konföderációja létezett). A párt központja Brüsszel lett.

A Zöld Párt célja, hogy kapcsolatot tartson főleg a nemzeti és európai szintű szervezetek, valamint az egyes szakminiszterek között. Tagjai egy egységes európai környezetvédelmi politika kialakításán és koordinációján dolgoznak, mely élhetőbb környezetet teremt a kontinensen. Céljuk még a világ zöld pártjainak megerősítése is. Az európai zöldek alapelvei közé sorolják a környezetbarát gazdasági fejlődést, globális biztonságot és kiállnak egy új európai állampolgárság mellett, mely az emberi, kisebbségi és bevándorlási jogokon alapul.

A párt ifjúsági szervezete a Fiatal Európai Zöldek Föderációja 1988-ban alakult. Tagjai jellemzően az egyes országok zöld pártjainak ifjúsági szervezeteiből kerülnek ki.

Az Európai Zöld Párt jelenlegi szóvivői Monica Frassoni és Philippe Lamberts, vezetői pedig Rebecca Harms és a ’68-as párizsi diáklázadások egyik vezéralakja Daniel Cohn-Bendit.

Az EP-ben az 1999-es választásokat követően csatlakozott a regionális pártok által alkotott Európai Szabad Szövetség, így a két pártcsalád frakciójának neve Zöldek/Európai Szabad Szövetség lett. Az EP frakcióba 2009-ben 46 tagot delegáltak a Zöldek, összesen 55 hellyel rendelkeznek.

Az Európai Zöld Párt magyar tagja a Zöld Demokraták nevű szervezet, valamint (jelenleg még társult tagként) az első parlamenti képviselettel rendelkező magyar ökopárt Lehet Más a Politika (LMP) is.

Bővebb információk az Európai Zöld Pártról (angol nyelven): http://europeangreens.eu/

 

Szólj hozzá!

Címkék: európa zöldek lehet más a politika lmp európai zöld párt

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr162128940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása