HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Mekkorák a zöld pártok Európában?

2010.04.22. 10:45 szepujvilag

Az Idex.hu legfrisebb cikkében elemzi a most kialakult magyar helyzetre vonatkozólag, hogy mely pártok rendelkeznek Európában a legnagyobb számú mandátummal, hogy milyen erősek máshol a szélsőséges, radikális pártok, s hogy milyen arányban képviseltetik magukat a zöldek más európai ország parlamentjében.

Számunkra nyilván ez utóbbi az érdekes. Íme:

 

"A legerősebb öko és zöldpártok jelenleg Németországban, Ausztriában, Svájcban képviseltetik magukat a parlamentben. A 2009-es német választásokon nagyon jól szerepelt Szövetség 90/Zöldek 10,6 százalékos eredményükkel még 2,5 százalékot javítottak is 2005-ös pozíciójukhoz képest, és 68 képviselői hellyel rendelkeznek a Bundestagban.

Az osztrák zöldek 10,4 százalékot értek el, Svájcban a 200 tagú Nemzeti Tanácsban két ökopárt is képviselteti magát: 2007-ben a Svájci Zöld Párt (GPS) 9,6 százalékot szerzett 20 hellyel és van három mandátuma a Svájci Zöldliberális Pártnak is.

Finnországban a Zöld Szövetségnek (VIHR) 8,5 százaléka van, Svédországban a 349 tagú Riksdagban a Zöldek Környezetvédő Pártja 19 mandátummal rendelkezik (5,2 százalék).

Ökopártok nemcsak Skandináviában vagy a német nyelvterületen értek el jó eredményeket. Az Észtországi Zöldeknek 7,1 százaléka van, a Cseh Zöldpárt pedig 2006-ban 6,3 százalékkal került be a parlamentbe."

Ez alapján jól látható, hogy az egy éve alakult LMP az április 11-én elér 7 és fél százalékkal az erős középmezőnybe tartozik, főleg ha számításba vesszük a cikk álltal nem említett parlamenti mandátummal nem rendelkező kisebb európai pártok eredményeit is.

Aki a teljes cikkre kíváncsi, kattintson ide

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika zöldek lehet más a politika lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr211942052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása