HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Klímabarát Szombathelyért

2010.02.26. 08:09 szepujvilag

Tegnap, 2010. február 25-én a Pelikán parkban tartott sajóttájékoztató Bogáti András és Láng Zoltán az LMP szombathelyi képviselőjelöltjei, melyben kezdeményezték, hogy Szombathely is lépjen be a Klímabarát Települések Szövetségébe

A nemzetközi ökológiai és zöld mozgalom egyik legismertebb jelmondata: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”. A globális környezeti problémák megoldása érdekében helyi szinten is cselekednünk kell találni. A Lehet Más a Politika (LMP) Szombathelyi Szervezete ennek jegyében kezdeményezi, hogy a vasi megyeszékhely csatlakozzon a Klímabarát Települések Szövetségéhez. 

A Klímabarát Települések Szövetségéről:

2007. november 17-én az Első Hosszúhetényi Klímanap keretében Albertirsa, Hosszúhetény, Pilis, Pomáz és Tatabánya polgármesterei és klímakoordinátorai, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében működő Éghajlatváltozás Kutatóműhely munkatársai aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben kifejezték azt a szándékukat, hogy megalakítják a Klímabarát Települések Szövetségét.

A Szövetség célja, hogy Magyarországon minél több településnek legyen saját, szakmailag megalapozott klímastratégiája, valamint a klímaprogramok megvalósításának elősegítése és a települések érdekképviselete klímavédelmi kérdésekben. A Szövetséghez 2008-ban több település csatlakozott. A szövetség jelenlegi tagjai: Albertirsa, Hegyvidék, Hosszúhetény, Küngös, Pilis, Pomáz, Szekszárd, Tápióbicske, Tápiószentmárton, Tatabánya, Vecsés, Wekerle telep. (www.klimabarat.hu)

A Klímabarát Települések Szövetségének három főbb prioritása:

1. Éghajlatváltozás és a víz:   Az éghajlatváltozás miatt a víz jelentősége felértékelődött, a jövő egyik kulcskérdése a víz. Vizeink tisztaságának fontossága a Vas megyeiek előtt ismert, hisz a Rába habzás már korábban felhívta erre figyelmünket.

A Klímabarát Teleülések Szövetsége egy olyan program kidolgozását kezdte el, amely a településeknek, az intézményeknek és a családok részére tájékoztatást készít az alkalmazható konkrét megoldási lehetőségekről. A programunk célja az, hogy minél több ember ismerje meg, azt, hogy milyen nagy veszélyforrás és egyben „kincs” a víz és ezek ismeretében hozza meg jövőbeli döntéseit.

2. A Klímabarát felhívás céljainak megvalósítása:   A klímaprogramok eredményessége elsősorban azon múlik, hogy mennyire sikerül a társadalom egyes tagjait, csoportjait, közösségeit és az intézmények, szervezetek vezetőit meggyőzni arról, hogy az éghajlatváltozás a jövő egyik legfontosabb kérdése. Ezért a Szövetég klímabarát felhívásának alapvető célja a kibocsátás csökkentése és a klímatudatosság növelése.

3. A Klímaalap:   Számos iparilag fejlett országban egyre több intézmény és magánember tatja már fontosnak azt, hogy az életével és munkájával elkerülhetetlenül a légkörbe jutó üvegházhatású gázokat semlegesítse. A Klímalap elindítása a helyi klímaprogramok támogatását segíti elő, valamint hogy ez a szempont Magyarországon is minden több intézmény és ember számára követendő cél legyen. (www.klimaalap.hu)
Taggá válás feltételei:
– Képviselőtestületi döntés a helyi települési klímastratégia elfogadásáról;
– a KTSZE elnöksége által jóváhagyott helyi települési klímastratégia;
– a település részéről egy koordinátor megnevezése, aki képviseli a települést az Egyesületben;
– helyi pénzalap létrehozása a képviselőtestület részéről a helyi klímaprogram költségeinek finanszírozására, valamint ennek az alapnak a feltöltése a program elindulásához elegendő pénzösszeggel (az éves tagdíj minimum háromszorosa);
– a csatlakozni kívánó település lélekszámával arányos összegű tagdíj befizetése az Egyesület számlájára.
 
Szombathely nem iparváros, hosszú távú stratégiáját a kultúrára, valamint a turizmusra építheti. Városunk bár nem világváros, virágváros még lehet. Történtek ez irányba már lépések, lásd. a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen elért első hely, ám ez kevés. A tiszta környezetű, tiszta patakokkal és tavakkal, levegővel, parkokkal, utcákkal és terekkel rendelkező, fenntartható, megújuló és környezetbarát technológiákat használó Szombathely turisztikailag is vonzó lehet. A klímabarát stratégia felállítása és alkalmazása ráadásul hosszútávon gazdaságilag is megtérülő befektetés lehet.   
Az LMP Szombathelyi Szervezete a jövő héten levelet juttat el dr. Ipkovich György polgármester Úrhoz, melyben kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Klímabarát Települések Szövetségével és tegye meg az első lépéseket Szombathely csatlakozása érdekében.
Az LMP szombathelyi tagjai, mint magánszemélyek kezdeményezik egy szombathelyi Klímakör létrejöttét, mely az ökopárttól függetlenül működve segítheti Szombathely Megyei Jogú Város klímastratégiájának kialakítását. A Szombathelyi Klímakör első összejövetelét már márciusban meg szeretnénk tartani, tevékenységében részt vehet bárki párthovatartozás nélkül, akinek fontos a város környezetének védelme, valamint a megyeszékhely ökopolitikájának kialakítása.  

Szólj hozzá!

Címkék: politika szombathely lehet más a politika lmp klímabarát bogáti andrás láng zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr961791415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása