HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Hátárokon átnyúló együttműködés az osztrák és a magyar zöld pártok között

2010.02.04. 22:15 szepujvilag

Az Lehet Más a Politika (LMP) Vas Megyei Szervezetének vendége volt február 4-én Christiane Brunner, osztrák parlamenti képviselő, a zöld frakció szóvivője (környezetvédelem, energiapolitika, atomenergia), valamint Gerhard Jordan, Bécs XIII. kerületének zöld önkormányzati képviselője, európai politikai referens.

Az osztrák Zöldek–Zöld Alternatíva (GA) képviselői és az LMP nevében Gergácz Ildikó Vas megyei koordinátor sajtótájékoztató keretében beszéltek az induló együttműködésről a két ökopárt között.

Christiane Brunner hangsúlyozta, hogy az együttműködést olyan határokon átnyúló környezeti problémák sürgetik, mint a Szentgotthárd mellett, az osztrák oldalon tervezett szemétégető. Az égetőmű ellen mind osztrák, mind magyar oldalon erős civil szervezetek álltak fel, akiknek tevékenysége remélhetőleg hozzájárul, hogy a terv meghiúsuljon. További problémát jelent pl. a Rába habzása is.

Szükség van arra, hogy a civileken kívül a zöld pártok is összefogjanak. Az osztrák zöldek örülnek az LMP megjelenésének. Christiane Brunnerszerint lényeges, hogy a környezetvédő párt hazánkban is bekerüljön a Parlamentbe.

Gerhard Jordan 20 éve vesz részt a zöld mozgalomban. Emlékeztetett arra, hogy az osztrák-magyar zöld kapcsolatok már a rendszerváltás környékén is megvoltak: az osztrákok is segítették a bős-nagymarosi vízlépcső elleni magyar tiltakozásokat. Örül annak, hogy ismét erősödni látszik Magyarországon a zöld mozgalom, és nagy figyelemmel tekint az LMP-re. Nagy öröm volt az osztrák zöldek számára, hogy az LMP az Európa Parlamenti választások során 2,6%-ot elérve egy rendszerváltó parlamenti pártot is meg tudott előzni, valamint az, hogy az LMP az európai zöldek biztos partnerévé vált, hisz a magyar ökopárt megfigyelői státuszt kapott az Európai Zöld Pártba.

A körvonalazódó osztrák-magyar zöld együttműködés Gerhard Jordan szerint nem csupán tavaszra szól, hanem közösen gondolnak már az őszre is, hiszen nemcsak Magyarországon, de Ausztriában is helyhatósági választások lesznek. Remélik, hogy az LMP is segít az osztrák Zöldeknek és őszintén drukkol, hogy áprilisban a Lehet Más a Politika átlépje az 5%-os parlamenti küszöböt.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika szombathely parlament zöldek lehet más a politika lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr551730552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása