HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Valóban megéri a kőszegi egészségház?

2010.01.27. 21:39 szepujvilag

A kőszegi képviselő testület 2009. 01. 28.-i ülésén dönteni kíván, a háziorvosi rendelők a gyermekorvosi és védőnői rendelők egy helyen történő kialakításáról. Jogszabály nem kötelezi a képviselőket, hogy kikérjék a lakosság véleményét. Az Lehet Más a Politika (LMP) Vas Megyei Szervezete szerint azonban a választók bizalma, ami a képviselői székbe jutatta őket, ezt szükségessé tenné.

Az egészségházat a jelenlegi helyszínektől jelentősen távol kívánják megvalósítani, miután a korábban kinézett salakos pályától lakossági ellenállás miatt kényszerültek elállni. Jelenleg a gyermekorvosi rendelő a Jurisics téren a háziorvosi rendelők pedig a Munkácsy Mihály utcában találhatók, ezek a város lakóinak jól megközelíthető helyszínek. Igaz, az akadálymentesítésük nem megoldott. A Kőszeg és Vidékében megjelentettet cikk az egészségházzal kapcsolatban csupa jót ígér, azonban:

  1. Az önkormányzat és a vállalkozó által felépítendő egészségház helyszíne a Balogh iskola mögötti terület. Ez a lakótelepen és környékén élőknek könnyebbséget jelenthet, ám a város többi részén élőknek már megnöveli az orvoshoz jutás távolságát. Az előterjesztésében az önkormányzat egy hosszú és alapos, széleskörű előkészítésre hivatkozik, bár hivatalosan ez az első nyilvános bejelentés az egészségházzal kapcsolatban, a testületi ülést néhány nappal megelőző újságcikket kivéve.
  2. Az előterjesztés egy megállapodás és haszonélvezeti jogot biztosító előszerződés aláírását hivatott megalapozni, ám több fontos kérdést nem tár fel vagy nem tartalmaz. Jelzi, hogy az orvosokkal előzetes megállapodást kell kötni az új egészségház használata kapcsán, de semmilyen dokumentummal nem támasztják alá ennek meglétét. Bemutatják az új helyen történő működés kapcsán elérhető várható költségcsökkenést az üzemeltetési költségekben, de azt nem részletezik, hogy a felszabaduló rendelőkkel milyen elképzelésük lenne. Így azt sem vették figyelembe, hogy ezek, ha üresen állnak, akkor is kiadást jelentenek (fagymentesítés, állagmegóvás, a gyermekorvosi rendelőnél pedig a távhő ellátás miatt alap és hődíj), más célú hasznosításuk pedig csak komolyabb átalakítással lehetséges. Értékesítésük pedig a jelen gazdasági helyzetben igen csak kérdéses! Csak érintik az ügyeleti ellátást biztosító épület szükségességét annak költségét már nem vállalja a beruházó, az az önkormányzatot terheli. Így vélhetően a régi rendelő sem lesz kiüríthető mind addig, míg ez a kérdés nem oldódik meg.
  3. A tervezett épület megközelítését a lakótelep felől csak járda biztosítja.
  4. A megállapodás tartama is elég komoly kérdéseket vet fel! 50 év. Felelősséggel ki képes ezt az időtávot felvállalni? Szépen hangzik, hogy 33 év múlva szinte ingyen tulajdonos lehet az önkormányzat, de ha változik a helyzet? Akkor a 25 éven belüli időszakban az épület bekerülési értékét egy összegben kell kifizetni évenként 3,33% értékcsökkenéssel.
  5. Végül, de nem mellékesen a beruházó nem kis versenyelőnyt szerez a már jelenleg is működő patikákkal szemben a rendelőkkel egy épületben kialakított patikájával. Nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy végiggondoljuk, a nagylelkűen felajánlott rendelők egy gyorsan megtérülő befektetés részét képezik, hisz az ottani patika olyan piaci előnyt jelent, mellyel valószínűleg a többi patika nem tudja felvenni a versenyt. Ellehetetlenítésük csak idő kérdése és a monopólium tovább növeli a hasznot, a versenyt nem bíró bezáró patikák pedig sok helyi adótól és jó néhány munkahelytől szabadítják meg a várost!

 

A Lehet Más a Politika is egy korszerű egészségellátó ház megvalósításában érdekelt Kőszegen. A kérdés, hogy ebben a tervezett formában valóban megéri?

 

 

Lehet Más a Politika (LMP) Vas Megyei Szervezete

lmpvas.blog.hu

 

Kapcsolattartó:

Plechl Tibor

plechl.tibor@freemail.hu

Szólj hozzá!

Címkék: kőszeg lehet más a politika lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr351707688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása