HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Vas Népe interjú Gergácz Ildikóval, az LMP Vas megyei koordinátorával

2010.05.29. 12:53 szepujvilag

 

A Lehet Más a Politika új politikai kultúrát, stílust kíván követni

Lezajlottak az országgyűlési képviselői választások. Sorozatunkban a parlamenti pártok megyei vezetőit kértük a tapasztalatok összegzésére, valamint a jövőkép megfogalmazására. Ezúttal Gergácz Ildikónak, a Lehet Más a Politika (LMP) Vas megyei koordinátorának a nyilatkozatát olvashatják.

- Szeretnék köszönetet mondani a választóinknak azért, hogy szavazataikkal támogatták a Lehet Más a Politikát, így felkerülhettünk az ország politikai térképére - fogalmazta meg Gergácz Ildikó, a Lehet Más a Politika Vas megyei területi koordinátora.

- Külön jelentőséget ad ennek az eseménynek az a tény, hogy a szavazás eredményeként Magyarországon először jutott be egy ökopolitikai erő a parlamentbe. Az Lehet Más a Politika Vas megyében a voksok 6,37 százalékát szerezte meg, amit nagyon jó eredménynek tartunk. Az országos 7,48 százalékos eredmény pedig azt mutatja, hogy a magyar társadalom egy része kiábrándult a politikai elitből, s valódi változásokat szeretne. A sikerünk titka abban rejlik, hogy hiteles jelölteket tudtunk állítani, s olyan programot tettünk le az asztalra, hogy azzal elnyertük a választók egy jelentős részének a bizalmát. A jelöltjeink korábban a civil életben már bizonyítottak, ezért nem voltak ismeretlenek a választópolgárok számára. Ezt elmondhatom a vasiakról is, függetlenül attól, hogy sikerült-e avagy sem összegyűjteniük a kopogtatócédulákat. Tisztában vagyunk azzal, hogy a választások nyomán kialakult helyzet komoly felelősséget ró a továbbiakban a Lehet Más a Politikára. Egy újfajta politikai stílust, kultúrát kell megvalósítanunk mind a parlamentben, mind pedig azon kívül. Ezt joggal várják el tőlünk az állampolgárok. Nemzetközi visszhangja is van az eredményünknek. Az Európai Zöld Párt kiválónak tartja a Lehet Más a Politika által elért eredményt, amely ösztönzőleg hat a többi zöldpárt munkájára. A minap Ausztriában vettünk részt a zöldek rendezvényén, ahol ugyancsak kifejezték elismerésüket azért, hogy a kevesebb mint két esztendeje alakult Lehet Más a Politikának sikerült a választásokon tizenhat parlamenti helyet szereznie.

- Melyek lesznek az elkövetkező időszak kiemelt feladatai?

-  Keményen fogunk dolgozni a társadalmi igazságosság megteremtéséért, a környezeti fenntarthatóságért. Úgy ítéljük meg, amit a Lehet Más a Politika elért, az reményt jelenthet az egész ország számára is, hiszen azt bizonyítja, hogy lehet tisztességesen politizálni. A parlamentben a képviselőink olyan politikai tevékenységet kívánnak megvalósítani, amely alapján van remény arra, hogy az ország kilábal abból a helyzetből, hogy a politika kizárólag a szekértáborok küzdelméről és az egyéni haszonszerzésről szól. A Lehet Más a Politika konstruktív ellenzéki szerepre készül a parlamentben.  Úgy gondolom, az LMP-frakció képes lesz a programunknak megfelelő irány-ban mozogni a parlamentben. Ami pedig a frakcióval való kapcsolattartást illeti: az LMP-nek regionális szinten is vannak koordinátorai, ezen- kívül a területi szervezetek közvetlenül is tartják egymással, illetve az országgyűlési képviselőkkel a kapcsolatot.

- Az LMP számára a következő nagy megmérettetés a közelgő önkormányzati választás lesz. Erre hogyan készülnek?

- Nagyon sok az önkormányzati választások körüli kérdőjel. Ez nagy feladat elé állítja az ellenzéki pártokat, főleg a kis pártokat. Egyelőre a régi választási szabályozás figyelembevételével készülünk az önkormányzati választásokra, ha közben változás lesz, akkor ahhoz fogunk alkalmazkodni. Jó esély van arra, hogy csak az utolsó pillanatban derül ki a választás időpontja, és akkor tudjuk meg, mire kell készülnünk valójában. Az önkormányzati választásokon is olyan hiteles jelölteket kívánunk állítani, akik személyes kapcsolatban állnak a települések választópolgáraival. Akiktől aztán bizalmat kaphatnak az önkormányzatokban való tevékenységre. A városok mellett természetesen a kisebb településekre is fokozott figyelmet fordítunk. Célunk, hogy minél több településen  városokban és községekben egyaránt  legyenek jelöltjeink, akik eredményesen szerepelhetnek az őszi önkormányzati választásokon.

 

Kapcsolat az osztrák zöldekkel

Az önkormányzati választásokon Vas megyében szeretnénk bejutni minél több képviselő-testületbe, mondja a helyi tervekről Gergácz Ildikó. Jelöltjeik programjaiban az LMP alapelveit ötvözik a helyi sajátosságokkal. A településeken ugyanis a helyi adottságokat, problémákat figyelembe véve kívánnak tevékenykedni. Fontos feladatnak tartják továbbá a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését. A vasi LMP regionális szinten már együttműködik az osztrák zöldekkel, s bővíteni kívánják kapcsolataikat.

Szólj hozzá!

Címkék: politika zöldek vas megye vas népe lehet más a politika lmp gergácz ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr952040135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása