HTML

LMP Vas Megye

Információ, jelentkezés tagnak, segítőnek: vas@lehetmas.hu

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Irodalom és ökológia - A szombathelyi LMP klub vendége dr. Fűzfa Balázs volt

2009.12.12. 17:48 szepujvilag

December 11-én a Lehet Más a Politika (LMP) Vas Megyei Szervezetének vendége volt dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának docense. A szombathelyi klubbeszélgetés témája az élményközpontú irodalomtanítás, illetve az ökológia szemléletmód lehetőségei az irodalomban és az irodalomoktatásban. 

Az irodalom tanítására új módszereket kell kidolgozni, hogy minél hatékonyabban jusson el a diákokhoz, hallgatókhoz. Ennek érdekében indította útjára dr. Fűzfa Balázs az élményközpontú irodalomtanítás című projektet Szombathelyen. Ennek lényege, hogy az irodalom tanítása kikerüljön az osztálytermekből elsősorban olyan helyszínekre, amelyek egy adott műhöz, vagy íróhoz kötődtek, és melyek így plusz tartalommal ruházzák fel az alkotást. Így lett a magyar szakos szombathelyi hallgatók által gyakran látogatott helyszín Vas megyében Kőszeg (Ottlik Géza Iskola a határon című regénye apropóján), Egyházashetye (Berzsenyi), Csönge (Weöres Sándor), Ostffyasszonyfa (itt három hónapot töltött Petőfi Sándor) stb. Az élményközpontú irodalomtanítás olykor közösségteremtő akciókra is sarkalta már a benne részt vevőket: nyári táborok, 24 órás és 48 órás felolvasások, vagy a 12 legszebb vers címen futó programsorozat kapcsán több száz és ezer diák együttes versmondása.

A dr. Fűzfa Balázs által szorgalmazott élményközpontú irodalomoktatásban központi helyet kap a környezettudatosságra nevelés. Az Ostffyasszonyfán megtartott „Irodalom szélárnyékban” című nyári tábor egy szélerőmű tövében indult, és az irodalom és ökológia jegyében fogant. Csakúgy, mint dr. Fűzfa Balázs középiskolásoknak szánt irodalomtankönyv-sorozata, melynek eddig két kötete (a 12-eseknek és a 11-eseknek szánt) jelent meg. A fiatalokhoz szóló, formabontó tartalmú és küllemű könyvek ugyanis újrahasznosított papírból készültek, a szerkesztésük pedig digitálisan folyt, így ezek az első olyan hazai tankönyvek, amelyekhez az előkészületi munkák során egyetlen egy papírlapot sem használtak fel, de tartalmukban is az nevelnek az ökológiai szemléletmódra. (Dr. Fűzfa Balázs tankönyvének kritikája az Irodalmi Jelenben)

Dr. Fűzfa Balázs rávilágított arra is, hogy az irodalomnak gyakorlati haszna is van ökológiai megközelítésből is, hisz csak a művelt, tájékozott emberek képesek valódi alternatívát felmutatni a fogyasztói társadalommal szemben. A közönség soraiban helyet foglaló Láng Gusztáv irodalomtörténész (Láng Gusztáv a Wikipédián) hozzászólásában szembeállította a fogyasztói társadalom termékeit élvezőit a magas kultúra élvezőivel, hiszen míg a fogyasztói társadalom csak mulandó termékeket hoz létre, addig az irodalom, a zene és egyéb művészeti ágak maradandó alkotásokat hagynak maguk után. Az Erdélyből származó Láng Gusztáv beszélt arról is, hogy az északi népeknek sokkal bensőségesebb a viszonya a természethez, mint a többi népnek, pedig a természet, az időjárás sokkal jobban sújtja őket, de épp ezért tudják ők, hogy meg kell becsülni a természet adományait. A természeti népek úgy folytatnak zöld életvitelt, hogy közben azt sem tudják, hogy mi az. Ilyen szempontból Székelyföldön is jobban óvják a környezetet, mint Magyarországon, és az ott élőknek bensőségesebb a viszonyuk a természethez is.

Az est végén dr. Fűzfa Balázs a hallgatósággal egy személyes példán keresztül mutatta be, hogy milyen egyszerűen lehet hozzájárulni környezetünk megóvásához. Ő napkollektort szereltetett fel házára. Mint megtudtuk Magyarország területére egy év alatt 400-szor több napenergia érkezik, mint az ország teljes éves energiafelhasználása. Az hogy ezt mindannyian hasznosítani tudjuk csak elhatározás kérdése. A beruházáshoz hitelt kellett felvennie, ám ez kb. 8 év alatt megtérül, onnantól kezdve pedig folyamatos megtakarítást eredményez a napfényből kinyert energia.

 

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom szombathely környezetvédelem ökológia lehet más a politika lmp lmp klub fűzfa balázs láng gusztáv

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpvas.blog.hu/api/trackback/id/tr601592823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása